از سویی دیگر با افزایش دمای هوا، مصرف برق در استان نیز به شدت افزایش یافته است. مسوولان استانی امیدوار هستند با برنامه‌‌ریزی‌های انجام شده در مدیریت مصرف و با کمک مردم، از ابربحران انرژی در فصل تابستان با کمترین چالش عبور کنند.

مدیریت مصرف در روزهای گرم

در کنار شرایط خاص آبی هرمزگان و تمهیدات ویژه برای این روزهای سخت، وضعیت برق این استان نیز چندان مناسب نیست به طوری که روند تامین انرژی و راهکارهای اجرایی برای کاهش مصرف برق در جلسه اضطرار کمیته انرژی استان بررسی شد.

محمد آشوری، استاندار هرمزگان در این نشست با اشاره به شرایط خاص آب‌وهوایی استان و افزایش دمای هوا، بر لزوم مدیریت بهینه مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: با توجه به گزارش‌های ارائه‌شده در خصوص شدت گرما و پیک مصرف، لازم است تدابیر جدی برای عبور از این شرایط اندیشیده شود و هر اقدامی که برای حفظ پایداری شبکه برق ضروری است، در دستور کار قرار گیرد.

وی از مدیران حوزه انرژی خواست  برای کاهش مصرف انرژی از همه ظرفیت‌ها و راهکارهای جایگزین استفاده کنند تا ضمن حفظ آسایش مردم، از خاموشی‌‌ها جلوگیری شود. استاندار تاکید کرد: علاوه بر مدیریت مصرف از سوی مردم، دستگاه‌‌های اجرایی در بالاترین سطح ممکن الگوی مصرف را رعایت کرده و از هرگونه مصرف بی‌‌رویه پرهیز کنند.

افزایش ساعت خاموشی‌ها

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان نیز گفت: با آغاز موج جدید گرما، مصرف برق در کشور از ۶۰ هزار مگاوات فراتر رفته و در استان هرمزگان نیز به رقم نگران‌کننده ۲ هزار و ۶۸۰ مگاوات رسیده اما با این حال با اعمال مدیریت مصرف و همکاری مردم، این عدد در بخش توزیع روزانه می تواند به حدود ۳ هزار و ۸۰ مگاوات برسد که رقم قابل توجهی است.

حمید ساعدپناه، فعالیت ماینرهای غیرمجاز به‌ویژه در مناطق غربی استان را عامل افزایش مصرف برق دانست و افزود: مصرف برق هر ماینرغیرمجاز به‌طور میانگین ۳.۵ تا ۴ کیلووات در ساعت است که معادل مصرف برق ۱۰ تا ۱۲ خانوار در شبانه‌روز برآورد می‌شود. ادامه فعالیت این ماینرها فشار سنگینی بر شبکه توزیع وارد می‌کند و برخورد قاطع با این تخلفات امری ضروری است.

مدیرعامل توزیع برق هرمزگان در ادامه از افزایش ساعت خاموشی‌‌های خانگی و عمومی در دو هفته آینده خبر داد و گفت: به دلیل افزایش بی­‌سابقه گرمای هوا و مصرف انرژی ساعت خاموشی‌های خانگی و عمومی در هرمزگان از یک ساعت به یک ساعت و ۳۰ دقیقه افزایش می‌یابد. دو سوم مصرف برق استان حدود ۲ هزار مگاوات را کولر‌های اضافی مصرف خانگی و عمومی به خود اختصاص داده است.

حجم مرده سدها

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان نیز با اظهار نگرانی از کاهش ۸۶.۲ درصدی بارش‌ها نسبت به میانگین بلندمدت، گفت: با کاهش شدید ورودی آب به سدها روبرو هستیم.

جمشید عیدانی با بیان اینکه طی سال آبی جاری ، مجموع ورودی آب به سدهای استان هرمزگان حدود ۵۶ میلیون مترمکعب بوده، از کاهش۷۶ درصدی ورودی آب به سدها نسبت به مدت مشابه در سال گذشته که ۲۳۶ میلیون مترمکعب، بوده خبر می‌دهد.

وی همچنین به آماری تلخ اشاره کرد و گفت: سد استقلال میناب که یکی از اصلی‌ترین منابع آب شرب کلان‌شهر بندرعباس و شهرستان میناب محسوب می‌شود، اکنون با برداشت از «حجم مرده» و تنها ۹ میلیون مترمکعب آب ذخیره‌شده در آستانه از کار افتادن است. سد سرنی هم سرنوشتی مشابه دارد و تنها ۸ میلیون مترمکعب از آب مرده خود را در اختیار دارد. سد شمیل و نیان به‌طور کامل خشک شده‌اند و هیچ ذخیره آبی برای بهره‌برداری ندارند. تنها نقطه امید، سد جگین است که آن هم با حدود ۵۱ درصد پرشدگی، در بهترین حالت نقش یک منبع کمکی را ایفا می‌کند و قادر به جبران کسری گسترده منابع نیست.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان افزود: با اعمال مدیریت مخازن و رهاسازی کنترل شده، مجموع مخازن سدهای استان تا۲۹ تیر ۱۴۰۴، تنها ۱۹.۵ درصد از کل ظرفیت سدهای استان پرشدگی دارند که بخش زیاد آن یعنی ۱۶.۵ درصد مربوط به سد جگین بوده و سدهای تأمین‌کننده آب شرب کلان‌شهر بندرعباس و میناب که از مخازن سدهای استقلال و سرنی تأمین می‌شوند کمتر از ۳ درصد از حجم کل ذخایر سدهای استان را تشکیل می‌دهند.

آمارهای نگران کننده

عیدانی ادامه داد: مجموع بارش از ابتدای سال آبی تا نیمه اول تیر تنها ۲۵.۶ میلی‌متر بوده که در مقایسه با میانگین بلندمدت که ۱۸۵.۴۹ میلی‌متر بوده، ۸۶.۲ درصد کاهش داشته است.

وی همچنین با ارائه آمار نگران‌کننده‌ای از وضعیت سدهای تأمین‌کننده آب استان هرمزگان، گفت: پرشدگی سدهای استان، سد میناب۳ درصد، سد سرنی ۱۳ درصد، سد شمیل و نیان صفر درصد و سد جگین ۵۱ درصد است. مجموع کل ظرفیت سدهای هرمزگان اکنون ۱۹.۵ درصد پرشدگی دارند که این میزان در سال گذشته ۴۶.۷ درصد پرشدگی بوده است که شاهد کاهش ۲۷ درصدی پرشدگی سدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم.

روش های تامین آب

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان نیز با اظهار نگرانی از کمبود آب به دلیل کاهش ورودی سدها و خشک شدن چاه‌­ها گفت: توسعه آب شیرین‌کن، انتقال آب از استان‌های همجوار و حفر چاه‌های جدید از مهمترین اقدامات شرکت آب و فاضلاب هرمزگان برای تأمین آب مورد نیاز مردم استان است. اکنون بیش از ۵۰ درصد از آب آشامیدنی مردم بندرعباس، خمیر و روستاهای غرب بندرعباس از آب شیرین‌کن ۱۰۰ هزار متر مکعبی و آب شیرین کن ۴۰هزار مترمکعبی خلیج‌­فارس تأمین می‌شود. عبدالحمید حمزه‌­پور با بیان اینکه بیش از ۴۰ درصد آب‌ شهرها و جزایر استان به وسیله آب شیرین‌­کن تأمین می‌شود، میزان آب تولیدی ۵۰ سایت آب شیرین کن را روزانه ۲۷۰ هزار مترمکعب آب اعلام کرد.

وی گفت:  آب آشامیدنی روستاهای بندرعباس، رودان، میناب و حاجی­‌آباد با ۵۰۰ حلقه چاه تأمین می‌شود که این چاه‌ها با افت شدید آب مواجه شده است. از سویی دیگر امسال بیش از یکصد چاه جدید در این مناطق حفر و به روستاها آبرسانی می‌شود. بنابر اعلام مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان؛ سرانه آب آشامیدنی برای هر نفر در هرمزگان حدود ۱۳۰ لیتر در روز است.