سه شنبه , 24 تیر 1404 - 1:20 بعد از ظهر

از شکست تابوی خصوصی سازی تا تسهیل واردات

با گذشت یکسال از آغاز به کار دولت چهاردهم اجرایی شدن وعده خصوصی ساز ی صنایع خودروسازی و تسهیل واردات خودرو را می‌توان از جمله موفقیت‌های این دولت در بازار خودرو دانست.بهمن ماه سال گذشته پس از سال‌ها، مدیریت بزرگ‌ترین شرکت خودروسازی ایران به بخش خصوصی واگذار شد و حالا همه در انتظار آن هستند که این اقدام سرآغاز تحولات مثبت در صنعت خودروسازی ایران باشد.همچنین، آیین‌نامه‌ای که خردادماه در دولت تصویب شد نوید واردات خودرو توسط ایرانیان مقیم خارج از کشور، واردات خودروی کارکرده و همچنین واردات خودروی بالای 2500 سی سی را می‌دهد که در نوع خود اتفاق قابل توجهی به شمار می‌رود.

اگرچه اجرایی شدن این آیین‌نامه‌ یا روند کامل خصوصی‌سازی با موانع و مشکلاتی همراه است اما این تصمیم‌ها در حکم باز کردن راهی است که در نهایت رضایت تولید کننده و مصرف کننده حاصل شود. در این گزارش با دو کارشناس حوزه خودرو درباره دستاوردهای خودرویی دولت چهاردهم گفت‌و‌گو کرده‌ایم.

شعاری که دولت
 آن را محقق کرد
عمادالدین جعفری، کارشناس حوزه خودرو، به بررسی دستاوردهای دولت در این حوزه پرداخت. او خصوصی‌سازی را به عنوان یکی از مهم‌ترین دستاوردهای دولت چهاردهم دانست و گفت: «موضوع خصوصی‌سازی خودرو از سال 82 به عنوان یک برنامه در تمامی دولت‌ها مطرح بوده، اما متأسفانه در حد شعار باقی مانده بود. در دولت جدید، این وعده به مرحله عمل درآمد.» با این حال، او تأکید کرد که خصوصی‌سازی به شکل کامل هنوز محقق نشده و تنها تفویض اختیار صورت گرفته است. جعفری البته امیدوار است که در آینده این روند به طور کامل انجام شود تا مدیریت به دست خودروسازان و بخش خصوصی واگذار شود.

اهمیت ادامه آزادسازی
 واردات خودرو
این کارشناس حوزه خودرو با اشاره به اهمیت آزادسازی واردات خودرو، معتقد است که این اقدام می‌تواند به فاصله گرفتن از قیمت‌های دستوری و شکل‌گیری یک بازار رقابتی واقعی کمک کند. جعفری گفت: «دولت باید قیمت‌گذاری را به خود خودروسازان بسپارد و همزمان واردات را آزاد کند تا رقابت واقعی شکل بگیرد. در این صورت، مردم می‌توانند به راحتی و با قیمت مناسب خودرو بخرند. البته که شواهد امر نشان می‌دهد این اراده در دولت چهاردهم برای این موضوعات وجود دارد.»

تسهیل واردات خودرو
 با بخشنامه اخیر
جعفری به بخشنامه اخیر دولت در زمینه واردات خودرو اشاره کرد و آن را یکی از اقدامات حمایتی مثبت برای بازار خودرو دانست و افزود: «این بخشنامه می‌تواند به عنوان یک محرک برای بازار خودرو عمل کند. اما واردات باید به صورت گسترده و نه قطره‌چکانی انجام شود تا نیاز جامعه به درستی تأمین شود.»
او بر اهمیت تولید محصولات جدید و متنوع در کشور تأکید کرد و گفت: «برای اینکه مردم بتوانند خودروهایی با قیمت مناسب بخرند، باید محصولات بیشتری در بازار عرضه شود.
ورود خودروهای صفر و به‌روز وارداتی می‌تواند قیمت خودروها را در بازار کاهش دهد که این خود یک دستاورد بزرگ محسوب می‌شود.»جعفری همچنین به چالش‌های موجود در بخش واردات خودرو اشاره کرد و گفت: «در سال‌های اخیر، واردات خودرو با موانع جدی مانند تخصیص ارز، تأیید بانک مرکزی، ترخیص و ثبت سفارش خودروها روبه‌رو بوده است که برهمین اساس ابلاغ بخشنامه اخیر را می‌توان یک اتفاق بسیار مثبت درنظر گرفت. با این وعده، افزایش 30 درصدی واردات خودرو محقق خواهد شد. این در حالی است که بازار خودرو در رکود به سر می‌برد و ورود هرچه بیشتر خودروهای وارداتی می‌تواند رقابت را در بازار کساد فعلی جذاب‌تر کند.»
او با اشاره به آیین‌نامه اخیر واردات خودرو، گفت: «یکی از اتفاقات مثبت این آیین‌نامه، تعرفه 20 درصدی خودروهای 1500 سی‌سی است که باعث کاهش قیمت خودروهای وارداتی در بازار شده است. همچنین بر اساس این آیین‌نامه، واردات خودروهای 2500 سی‌سی طبق این تعرفه آزاد شده که به عنوان یک اتفاق بسیار مثبت دیگر می‌توان به آن اشاره کرد. هرچند لازم است تعرفه‌های واردات کاهش پیدا کنند تا بازار رونق بیشتری بگیرد.»
این کارشناس گفت: «واردات ماشین‌های صفر به بازار می‌تواند حباب قیمت خودروهای وارداتی و قدیمی در کشور را بشکند و به تدریج بازار خودرو را از رکود سنگین خارج کند.»

تحقق وعده واردات 
راه خروج بازار از رکود
اسد کرمی، رئیس اتحادیه صنف نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران، به بررسی تحولات صنعت خودرو از زمان آغاز کار دولت پرداخت.
او با اشاره به آیین‌نامه جدید واردات خودرو توسط دولت، گفت: «اگرچه هنوز برای قضاوتِ این آیین‌نامه کمی زود است، اما تحقق این وعده می‌تواند بازار خودرو را که هم‌اکنون گرفتار رکود سنگین است، از این شرایط خارج کند.» کرمی راهکار خروج بازار خودرو از رکود را تنها افزایش واردات دانست و افزود: «مدتی است که بازار خودرو دچار رکود شده است. بسیاری از نمایشگاه‌داران ممکن است فعالیت خود را به‌صورت جدی آغاز نکرده باشند، زیرا بلاتکلیف هستند و خریداری نیز در بازار وجود ندارد.» او افزود: «بازار آن‌قدر درگیر رکود است که افزایش 15 درصدی قیمت خودرو که در روزهای گذشته اعلام شد، هیچ اثری بر آن نداشته است. باوجود افزایش قیمت برخی از خودروهای داخلی، خریداری برای آنها نیست، زیرا  برخی مشتریان از کیفیت خودروهای صفر داخلی رضایت ندارند. به همین دلیل، خرید و فروشی صورت نمی‌گیرد و بازار در رکود است.»
کرمی معتقد است در صورت تحقق وعده دولت در زمینه افزایش واردات خودرو ، امید می رود بازار از رکود خارج و دوباره به روزهای پر رونق بازگردد.

درباره ی admin

مطلب پیشنهادی

تغییر جغرافیای تقاضای مسکن

رکود و کاهش واقعی قیمت، مشخصه اصلی بازار مسکن تا پایان سال است فایل‌های فروش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *