تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای توسعه هوش مصنوعی و احداث مراکز داده در سراسر این کشور، میتواند به تسریع ساخت و ساز و به دنبال آن تحت فشار قرار گرفتن توانایی آمریکا برای تامین برق این مراکز اطلاعاتی منجر شود.
از آسوشیتدپرس، کاخ سفید «برنامه اقدام هوش مصنوعی» را چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرد و دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا متعهد شد تا صدور مجوز برای احداث مراکز پرمصرف پردازش داده را تسریع کند؛ تصمیمی که در راستای هدف واشنگتن برای تبدیل شدن به قطب پیشتاز کسب و کاری اتخاذ شده است که شرکتهای فناوری و غیرفناوری میلیاردها دلار در آن سرمایهگذاری خواهند کرد.این طرح به منظور مقابله با «اصول افراطی و دست و پا گیر اقلیمی»، امکان رفع برخی محدودیتها از جمله قوانین آب و هوای پاک محتمل میداند و با رویکرد «سلطه آمریکا در حوزه انرژی» و تلاشهای وی برای تحتالشعاع قرار دادن انرژی پاک همخوانی دارد.
هوش مصنوعی و محیط زیست
پشتیبانی از سرورهای پیشرفته، تجهیزات و هوش مصنوعی به مقادیر عظیم برق نیاز دارد. طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، تقاضای برق مراکز داده در سراسر جهان تا سال ۲۰۳۰، بیش از دوبرابر خواهد شد که از کل مصرف برق فعلی در ژاپن اندکی بیشتر است.در بسیاری موارد، برق مورد نیاز از سوزاندن ذغال سنگ و گاز طبیعی به دست میآید. این سوختهای فسیلی گازهای گلخانهای از جمله دیاکسید کربن و متان ساطع میکنند که باعث گرمایش زمین میشود که متعاقبا به رویدادهای اقلیمی وخیم دامن خواهند زد.
همچنین مراکز پردازش داده مورد استفاده برای تامین سوخت هوش مصنوعی، به مقادیر زیادی آب برای خنک ماندن نیاز دارند. این بدان معناست که منابع آب در مناطقی که ذخیره چندانی ندارند، بیش از پیش تحت فشار و در مضیقه قرار خواهند گرفت.
غولهای فناوری درباره تامین این برق چه میگویند و چه کاری انجام میدهند
شرکتهای بزرگ فناوری، کسبوکارهای جویای نام و سایر شرکتهای عمرانی به طور معمول سعی میکنند تا برای تامین تقاضا، نیروگاه برق موجود را فعال نگه دارند و عمده نیروگاههای برق موجود در آمریکا همچنان برای تولید برق از سوختهای فسیلی و در اغلب موارد از گاز طبیعی استفاده میکنند.با این حال، توسل به انرژی هستهای به عنوان راهی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای مراکز پردازش داده، به طور خاص مورد توجه قرار میگیرد. آمازون ماه گذشته اعلام کرد که برای احداث مراکز داده در پنسیلوانیا شامل مرکزی در مجاورت یک نیروگاه هستهای، ۲۰ میلیارد دلار هزینه خواهد کرد. این سرمایهگذاری، آمازون را قادر میسازد تا به طور مستقیم به این نیروگاه متصل شود که رویکردی سریعتر برای دستیابی به اهداف توسعهای این شرکت محسوب میشود.شرکت مِتا به تازگی با هدف تامین نیازهای رایانهای خود قراردادی به امضا رسانده است. شرکت مایکروسافت نیز قصد دارد تا از نیروگاه هستهای «تری مایل آیلند» انرژی خریداری کند و گوگل نیز پیشتر قراردادی را برای خرید انرژی از چند راکتور کوچک در حال فعالیت به امضا رسانده است.
انرژی مورد نیاز برای تامین سوخت مراکز داده؛ چه چیز روی میز قمار است؟
مراکز داده اغلب در مناطقی احداث میشوند که قیمت برق از سایر نقاط ارزانتر است و غالبا از طریق منابع تجدیدپذیر تامین نمیشود؛ به طوری که گاهی اوقات، از مراکز پردازش داده تحت عنوان قلب تپنده نیروگاههای سنتی تولید برق که از سوخت فسیلی استفاده میکنند، یاد میشود.با این حال، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هفته گذشته از بازیگران و غولهای فناوری جهان خواست تا نیازهای مراکز داده خود را تا سال ۲۰۳۰ به طور کامل از طریق منابع تجدیدپذیر تامین کنند. به گفته وی، استفاده کمتر از سوختهای فسیلی، الزامی است.کارشناسان میگویند که مجریان پروژهها، سرمایهگذاران و فعالان صنعت فناوری قادر به کربنزدایی هستند. با این حال، پروفسور بنجامین لی از دانشگاه پنسیلوانیا میگوید که هرچند صنایع فناوری میتوانند با انرژی پاک کارهای زیادی را از پیش ببرند، اما تقاضای نوظهور به اندازهای زیاد است که تنها از طریق انرژی پاک نمیتوان پاسخگوی آن بود.وی اضافه کرد: هر چه تعداد هوشهای مصنوعی مولد همچون چتجیپیتی و مراکز غولپیکر پردازش داده بیشتر شود، اتکا به انرژی بادی و خورشیدی برای تامین انرژی مورد نیاز آن به معنای واقعی گرانتر و در نتیجه توجه به گاز طبیعی و همچنین انرژی هستهای بیشتر خواهد شد.
توسعه هوش مصنوعی چه تاثیری بر قیمت برق دارد؟
صرف نظر از نیروی محرکه مورد نیاز هوش مصنوعی، قانون ساده عرضه و تقاضا یک چیز را به طور قطع روشن میسازد؛ هزینه برق برای مصرفکنندگان افزایش خواهد یافت.طرحهای جدید احداث مراکز داده احتمالا هم به منابع جدید و هم به منابع فعلی انرژی نیازمند است. توسعهدهندگان نیز احتمالا در حوزه باتری یا ساسر زیرساختها همچون خطوط انتقال سرمایهگذاری خواهند کرد و همه این هزینهها نیازمند پول است و این پول باید از جایی تامین شود.