پنجشنبه , 26 تیر 1404 - 8:50 قبل از ظهر

حقیقتی که پشت دکل‌های مخابراتی پنهان شده است

باوجود نگرانی‌های عمومی درباره تشعشعات دکل‌های مخابراتی، تحقیقات علمی و استانداردهای بین‌المللی نشان می‌دهند که این امواج در حد مجاز، خطری برای سلامت ندارند.

حتماً شما هم دیده‌اید که در شهرها و محله‌های مختلف، دکل‌های مخابراتی نصب شده‌اند. بعضی از مردم نگران هستند که این دکل‌ها با ارسال امواج، روی سلامت تأثیر منفی بگذارند.
هر وسیله‌ای که امواج رادیویی ارسال می‌کند، مقدار مشخصی تشعشع دارد. اما مهم این است که این مقدار چقدر باشد. سازمان‌های علمی استانداردی تعیین کرده‌اند که اگر امواج از این حد بالاتر بروند، ممکن است خطرناک باشند.در ایران، این استانداردها حتی سخت‌گیرانه‌تر از استانداردهای بین‌المللی هستند. طبق بررسی‌های سازمان انرژی اتمی و وزارت ارتباطات، میزان امواج دکل‌های مخابراتی بسیار پایین‌تر از حدی است که بتواند به انسان آسیب برساند.
شاید عجیب به نظر برسد، اما هرچقدر دکل‌های مخابراتی بیشتری وجود داشته باشند، میزان امواجی که به بدن ما می‌رسد، کمتر می‌شود! دلیلش این است که وقتی دکل نزدیک باشد، گوشی موبایل با قدرت کمتری امواج می‌فرستد تا ارتباط بگیرد. ولی اگر دکل دور باشد، گوشی مجبور است با قدرت بیشتری امواج ارسال کند که این خودش باعث افزایش تشعشع می‌شود. پس وجود دکل‌های بیشتر، درواقع به کاهش تشعشعات کمک می‌کند.

تشعشعات دکل‌ها در مقایسه با وسایل روزمره

برای درک بهتر میزان کم تشعشعات دکل‌های مخابراتی، می‌توان آن را با وسایل دیگر مقایسه کرد، به عنوان نمونه گوشی‌های موبایل هنگام تماس، امواج بیشتری نسبت به دکل‌ها ارسال می‌کند یا مایکروویوهای موجود در آشپزخانه مقدار بسیار بیشتری امواج دارند اما به دلیل ساختار محافظتی آن، خطری ندارد.همچنین، دکل‌های رادیو و تلویزیون که دهه‌هاست در سراسر دنیا استفاده می‌شوند، امواجی مشابه دکل‌های مخابراتی دارند و تا کنون خطری از آن‌ها گزارش نشده است.

نظر سازمان‌های علمی چیست؟

سازمان جهانی بهداشت (WHO) و بسیاری از نهادهای علمی بررسی کرده‌اند که آیا تشعشعات دکل‌های مخابراتی باعث بیماری، از جمله سرطان، می‌شود یا نه. نتیجه مطالعات آن‌ها این بوده که تشعشعات این دکل‌ها در حدی نیست که بتواند سلامت انسان را به خطر بیندازد.در ایران هم سازمان‌های نظارتی مانند سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، سازمان انرژی اتمی و وزارت بهداشت دائماً میزان تشعشعات دکل‌ها را اندازه‌گیری می‌کنند و اگر مقدار آن از حد استاندارد بالاتر باشد، اجازه فعالیت نمی‌دهند.مدیرکل نظارت بر طیف سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی عظیم فرد در گفت‌وگو با روابط‌عمومی رگولاتوری در این باره گفته بود استاندارد بین‌المللی تشعشع ۴۴۰ میکرووات بر سانتیمتر مربع است، اما سازمان انرژی اتمی ایران حد مجاز را یک هشتادم این مقدار تعیین کرده است. اگر میزان تشعشع از این حد فراتر رود، اپراتور موظف به بهینه‌سازی دکل است.روش‌های بهینه‌سازی شامل تغییر جهت آنتن، کاهش توان، جابه‌جایی دکل، تغییر ارتفاع یا اقدامات فنی دیگر است که پس از اجرا، دوباره اندازه‌گیری انجام می‌شود.

آیا نسل پنجم (5G) خطرناک‌تر از نسل‌های قبلی است؟

برخی تصور می‌کنند که فناوری 5G به دلیل استفاده از فرکانس‌های بالاتر، ممکن است خطرناک‌تر باشد. اما تحقیقات علمی نشان داده که:امواج 5G همچنان در محدوده‌ی امواج غیریون‌ساز هستند و مانند 4G و 3G بی‌خطرند.به دلیل اینکه آنتن‌های 5G در فواصل نزدیک‌تری نصب می‌شوند، گوشی‌ها به توان کمتری برای ارسال سیگنال نیاز دارند، که این باعث کاهش تشعشعات کلی می‌شود.به نظر می‌رسد، بسیاری از نگرانی‌ها به دلیل اطلاعات نادرست یا اخبار غیرعلمی است. گاهی افراد فکر می‌کنند هر نوع امواج رادیویی خطرناک است، در حالی که ما روزانه با وسایلی مثل تلویزیون، رادیو، وای‌فای و حتی کنترل تلویزیون در تماس هستیم که همه آن‌ها امواج دارند، اما خطری ایجاد نمی‌کنند.همچنین، در برخی مناطق، مردم از نصب دکل‌ها جلوگیری می‌کنند که این می‌تواند مشکلاتی مانند کاهش کیفیت آنتن‌دهی، افزایش مصرف باتری گوشی و حتی افزایش تشعشعات گوشی به دلیل تلاش برای برقراری ارتباط با دکل‌های دورتر را ایجاد کند.

درباره ی admin

مطلب پیشنهادی

آیا حافظه انسان هم مثل گوشی و کامپیوتر، محدودیت دارد؟

همیشه از ظرفیت‌های خارق‌العاده مغز انسان برای انجام کارهای پیشرفته صحبت شده است. آیا حافظه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *